Objavil dne Maj 4, 2017 v Uncategorized

Je eko hiša vsaka hiša s sončnimi celicami?

Eko hiša  je hiša z majhnim negativnim vplivom na svojo naravno okolico. Materiali, ki se uporabljajo za gradnjo so okolju prijazni, prav tako pa energetske potrebe za ohranjanje hiše, ki znižujejo oddajanje ogljika v okolico. Pod tem si lahko predstavljamo steklo z dve ali tremi plastmi, katere vsebujejo tudi vakum, kar preprečuje izgubo toplote, solarne panele in vetrne turbine, geotermalno ogrevanje in gojenje rastlin na strehi (za reguliranje temperature, hrupa in pridelavo kisika) ter rastlinski vrt za pridelavo hrane.

Izguba energije in izolacija

Ogrevanje in elektrika terjata vedno veliko količino energije. Nekateri izračuni kažejo na celo 70 % porabo energentov v Veliki Britaniji. Cilj je torej oblikovati hišo, ki je dobro izolirana in zna kar najbolje izkoriščati dnevno svetlobo ter jo pretvoriti v uporabno obliko energije. Vedno večji izkoristki sončne energije potiskajo hiše s solarnimi paneli k samem vrhu pomena besede ekološka hiša. Povečanje količine izolacije je glavna komponenta pri preprečevanju izgube energije.

Solarne panele

Na severni hemisferi ima eko hiša na južni strani hiše veliko večji potencial kot severna stran zaradi dostopa do sončne svetlobe in zaščite pred severnim vetrom. Predpogoj za eko hišo je sonce.

Najboljša pozicija bi bila, če bi hiša bila zaščitena iz severne in vzhodne strani ter iz južne. Sončni žarki padajo na hišo iz zahodne strani. Tako je postavitev solarnih panel optimalna, če jih postavimo na južno ali zahodno stran. Sajenje dreves na severni in vzhodni strani lahko poveča zaščito pred severnimi mrzlimi vetrovi, drevesa pa to prestrežejo pasivno ščitijo hišo.

Sončna svetloba čez okna preseva v hišo, kjer se v obliki toploto zaradi povečane izolacije hiše shrani in obdrži za daljše časovno obdobje.


Toplota

Eko hiša lahko pridobi toploto tudi preko dejavnosti ljudi. K temu lahko štejemo kuhanje, umivanje in osvetljevanje prostora, to pa lahko vodo tudi do pretoplega ozračja v sami hiši. Problem bi lahko reševali z odprtjem oken, ekološke hiše pa imajo vgrajene ventilacijski sistem za spoprijemanje s takšnimi problemi.