Objavil dne Okt 20, 2021 v Splošni prispevki

Kratek vodič za motoristična oblačila in drugo opremo v jesenskem času

Jesenski čas prinaša polno lepih barv, motoristi pa v tem času leta upajo, da se bo topla jesen prelevila v indijansko poletje. S tem bi jim namreč podaljšala njihovo motoristično sezono. Najpomembneje pa je, da so ljubitelji jeklenih konjičkov v toplih dneh, hladnih jutrih in večerih ter vedno krajših dnevih ustrezno opremljeni in dobro pripravljeni.

Jesenska motoristična oblačila in druga oprema so nekoliko prilagojeni na vremenske razmere. To se dobro pokaže že pri čeladi, ki je zaprtega ali preklopnega tipa. In ker se v tem delu leta hitreje stemni, je izjemno pomembna tudi njena vidnost, ki mora biti čim boljša. Za povečanje pasivne varnosti je dobra izbira čelada v fluo barvi.

Oblačenje v plasteh

Jesensko vreme od nas zahteva, da se pričnemo oblačiti v plasteh. To velja tudi za motoriste. Za jesenski čas je najbolj primerna motoristična jakna z vgrajenimi zračniki, odstranljivo termalno in vodoodporno membrano. Takšen kos oblačila za motoriste je prilagojen za vse pogoje in je primeren tudi za touring uporabo. Dobra izbira za jesen je tudi dežno oblačilo, ki vas ohrani suhe.

Na trgu so na voljo kompleti – vsestranske jakne in hlače za motoriste, ki poskrbijo za udobno vožnjo. Nekateri kompleti so posebej zasnovani za vse tiste, ki radi zavijejo z asfaltnih cest na nekoliko manj urejene terene. Odlično se obnesejo kompleti motorističnih oblačil v črno-fluo rumeni barvni kombinaciji.

Motoristična oblačila za jesenski čas v svetlih, opaznih odtenkih.

Dodatne luči za motor in pasivna varnost motoristov

Za večjo varnost in boljšo opaznost v prometu pa še zdaleč ne poskrbijo samo pravilno in kakovostno izbrana motoristična oblačila. Za to poskrbijo tudi dodatne luči. Izbirate lahko med klasičnimi halogenskimi in med vse bolj priljubljenimi LED lučmi.

Bolj opazne od strani pa vas lahko naredijo nalepke živih barv, ki jih nalepite na svoj motor. Dobrodošle so tudi takšne nalepke, ki so namenjene za nameščanje na kolesa. Večina nalepk je za nameščanje povsem preprostih. Preden jih nalepite, pa poskrbite, da je vaše platišče povsem čisto.

Obutev in rokavice za motoriste

Pomemben del motoristične opreme so tudi obutev in rokavice. Izbrati je treba takšno obutev, ki noge učinkovito ohranja suhe, obenem pa zagotavlja, da noge dihajo.

Motoristične rokavice pa na žalost še vedno ostajajo ena od najbolj spregledanih zaščitniških oblačil. Za jesenske motoristične podvige je dobro pri sebi vedno imeti dva para rokavic. En par naj bo toplejši in vodoodporen, drugi par pa lažji ter zračen.