Objavil dne Jul 17, 2020 v Gradnja, Ostala oprema, Splošni prispevki

Samostoječi bazeni so privlačnejši za kupce

Morda si tudi vi že dlje časa v okolici svojega doma ali pa kje drugje želite postaviti kar se da kakovosten bazen. Na voljo imate namreč dovolj prostora, na trgu pa ste opazili, da si bazen lahko privoščite, ne glede na to, za katero vrsto se boste odločili.

Na trgu so zlasti priljubljeni veliki samostoječi bazeni. Zanje je značilno, da pri montaži vključujejo veliko manj gradbenih del v primerjavi z montažnimi vgradnimi bazeni. A hkrati se je dobro zavedati, da tudi takšna vrsta bazenov potrebuje kakovostne čistilne filtre in vzdrževanje vode, s katero se bazen napolni na začetku vsake kopalne sezone.

Hitra postavitev samostoječega bazena

Prostostoječi ali samostoječi bazeni se lahko postavijo v izjemno hitrem času. Pri tem vam ne bo potrebno prav veliko posegati v okolico, prav tako pa se bo bazen z njo zelo lepo ujel. Kljub vsemu je potrebnih nekaj gradbenih del.

Njegova življenjska doba je zlasti odvisna od vrste materialov, iz katerih je narejen, ter tudi od načina samega vzdrževanja. Nekateri samostoječi bazeni in tudi druge vrste montažnih bazenov lahko zdržijo tudi do 20 let.

Montažni samostoječi bazeni so praviloma pokriti s folijo. Ta je lahko različno debela, najmanj 2 milimetra in največ 6 milimetrov. Od njene debeline je odvisna njena življenjska doba. Od življenjske dobe folije pa so odvisni stroški za vzdrževaje bazena. Največji strošek pri bazenu namreč predstavlja ravno menjavanje folije ter vgradnja elementov.

Kakovostna in dobro zaščitna pločevina za bazene

Kako so montažni vgradni in samostoječi bazeni kakovostni, je v veliki meri odvisno tudi od kakovosti pločevine. Bazeni naj bi bili praviloma izdelani iz kakovostne in dobro zaščitene pločevine. Strokovnjaki menijo, da zaradi uporabe takšne pločevine z rjavenjem bazena ne bi smeli imeti težav vsaj 10 let.

Izjemno pa je treba paziti na to, da pločevina ni v preveliki meri izpostavljena bazenski vodi. Samostoječi bazeni potrebujejo dobre filtre. Praviloma naj bi bili ti peščeni. Če so kakovostni, lahko odlično služijo več kot deset let. Pesek pa je treba v filtru zamenjati navadno po štirih ali petih letih.

Najobčutljivejši del prostostoječih bazenov

Samostoječi bazeni vključujejo nekatere dele, ki so občutljivejši. Med njimi je vsekakor folija pa tudi črpalka. Sicer ta velja za dovolj trpežno napravo, vendar je ne smete imeti na vlažnem. To pomeni, da po njej ne sme deževati. V nasprotnem primeru lahko hitro postane okvara.

Vsekakor pa morate pri uporabi bazena zelo dobro poskrbeti tudi za vodo. V njej je treba vzdrževati pravilno pH vrednost.