Objavil dne Jan 28, 2013 v Ostala oprema

Okna v sistemu toplotne izolacije

Okna so se v sodobnih meritvah toplotne izolacije stavb izkazala, kot najšibkejša točka. Ob predpostavki, da je stavba optimalno izolirana na drugih mestih, kot so streha, fasada in vrata, bodo prav okna tista površina, skozi katero bo uhajalo na prostost največ toplote. To pa pomeni, da vsi tisti, ki želijo poskrbeti za čim boljši izkoristek toplotnih virov, morajo okna postaviti kot prioriteto.

Tako gospodinjstva kot podjetja imajo v Sloveniji kar visoko potrebo po ogrevanju, saj se povsod temperature gibljejo krepko pod 10 stopinj Celzija, ko zagrizejo zimski meseci. Zato je ključnega pomena, da kupci nabavijo takšna okna, ki poleg estetskih in funkcionalnih norm zagotavljajo še odlično toplotno izolacijo. To lahko dosežejo tako, da izberejo takšna okna, ki imajo zelo nizko toplotno transmisijo. Pomembno pa je tudi to, da okna skozi steklo prepuščajo čim več sončnega sevanja, saj je tudi to lahko pomemben vir toplote. Poleg tega pa je sonce tudi popolnoma zastonj vir ogrevanja, tako da ga je pametno čim bolje izkoristiti in vključiti v stavbeno toplotno dinamiko. Med zelo pomembne elemente, ki vplivajo na to, kako dobro bodo okna tesnila, je kakovostna zrakotesnost okenske konstrukcije in drugih priključkov.

S tem je povezan tudi material, iz katerega so okna izdelana. Meritve so denimo večkrat dokazale, da je les toplotno izjemno slabo prevoden, kar pomeni, da so lesena okna že v izhodišču dobro toplotno izolirana. Prav tako so se okna iz plastičnih mas izkazala kot boljše izolirana od tistih, ki so izdelana na kovinski bazi. Skrben pretres ponudbe je zato bistven, da bo odločitev o nakupu optimalna.