Objavil dne Maj 16, 2021 v Ostala oprema

Kakovosten servis peči

Vsaka peč po določenem času postane umazana in zamašena. Da bi preprečili njeno zamašitev in nepravilno delovanje je potrebno peč redno servisirati. Večina ob koncu kurilne sezone ugasne peč in na ogrevanje kar malce pozabi vse do prvega jesenskega mraza. A takrat je lahko že zelo  prepozno, saj je treba pred vnovičnim zagonom kurilno napravo pregledati, očistiti je treba seveda tudi vse dimnike prav tako pa je nujno pregledati zračnike za dovod zraka za zgorevanje. Najbolje bo, da koristimo storitve strokovnjakov na https://sanitar.si/servis.html, kjer je na voljo široka ponudba za servis peči in drugih kurilnih naprav.

Servis peči in pomoč dimnikarja

Enkrat letno mora dimnikar tudi opraviti meritve emisij dimnih plinov na kurilni napravi in v dimniku. Pri tem merijo ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, žveplov dioksid, dušikove okside, preostale ogljikovodike, prah in sajavost oziroma črnino dimnih plinov. Dimnikar mora svoje delo opraviti vestno in natančno. Prav tako pa mora opozoriti tudi na morebitne napake, ki so se pojavile v peči.

Vrtanje v razstavljeno peč - servis peči.

Če so težave zelo velike potem je potrebno opraviti servis peči. Servis peči opravi izkušen strokovnjak, ki bo servis naredil natančno in po najvišjih varnostnih standardih, ki so predpisani. Servis za peči mora biti pooblaščen in specializiran vsaj za eno znamko peči. Pogostost servisa običajno predpiše proizvajalec naprave.

Vzdrževanje peči

Peč mora biti redno in kakovostno vzdrževana. Varnost je zagotovo na prvem mestu. Plini so lahko zelo škodljivi za človeško zdravje, če nenadzorovano uhajajo iz peči. Servis peči mora biti opravljen enkrat letno. Priporočljivo je, da se servis oziroma čiščenje peči opravi pred in po vsaki kurilni sezoni zato, da se odstranijo vse saje in nečistoče, ki so se nabrale skozi kurilno sezono.

Pri peči je tudi potrebno razstaviti nekatere dele in jih ročno očistiti z raznimi pripomočki in z vodo. Pred vsako novo kurilno sezono je zelo priporočljivo narediti testni zagon peči. Če ste dovolj suvereni in imate nekaj izkušenj na tem področju lahko to delo opravite sami.