Objavil dne Mar 9, 2020 v Splošni prispevki

Obnova fasade na bloku je odvisna od vseh etažnih lastnikov

Ne glede na to za kakšen objekt gre, je obnova fasade nujno potrebna, ko je stara že močno dotrajana. Obnova fasade je potrebna ne samo zaradi vizualnega izgleda, ampak tudi zaradi vedno slabših bivalnih pogojev v objektu. Obnova fasade na bloku pa predstavlja še toliko večji izziv.

Življenje v več stanovanjskem bloku ni tako enostavno, saj ob večjih investicijah končna odločitev ni odvisna samo od vas, ampak tudi od vseh preostalih etažnih lastnikov. Tako se lahko zgodi, da obnova fasade na bloku ni mogoča, zgolj zaradi tega, ker se o tem etažni lastniki ne morejo dogovoriti.

Obnova fasade na bloku je dolgotrajen postopek

Obnova fasade na bloku je tako lahko zelo dolgotrajen postopek in ni malo primerov, ko se etažni lastniki o obnovi dogovarjajo več let. Postopek je namreč takšen, da se mora z obnovo fasade strinjati večino etažnih lastnikov, temu pa potem šele sledi zbiranje vseh ponudb s strani izvajalcev.

Tudi če se v vašem stanovanju že kritično nabira plesen in bi bila obnova fasade na bloku nujno potrebna, ima upravnik bloka zavezane roke, dokler se o tem ne strinja vsaj 75 % etažnih lastnikov. Če le pride do zbiranja ponudb, se je zopet potrebno izmed njih odločiti zgolj za samo eno in tudi tu lahko več lastnikov predstavlja problem.

Obnova fasade na bloku je dolgotrajen postopek

Cena obnove fasade na bloku je odvisna od njegove površine

V ponudbo izdelave fasade na bloku je vključena tudi cena celotnega projekta. Le ta je odvisna od izbire materialov in debeline izolacije Pomembno je, da se za fasado bloka izbira kakovostne materiale, in se izbere primerno debelino izolacije, saj močno vpliva na prihranke pri ogrevanju. 

Obnova fasade na bloku pa je seveda odvisna tudi od površine bloka. Logično je, da večja kot je površina, višja bo tudi cena. Je pa tudi večja verjetnost, da je v tem primeru več etažnih lastnikov na katere se deli investicija.

Obnova fasade na bloku je zahtevan projekt

Postopek obnove fasade na bloku je z vidika uporabe materialov zelo podoben obnovi fasade na hišah, z vidika izvedbe pa je veliko bolj zahteven projekt. Zavedati se je potrebno, da je površina veliko večja, prav tako pa se delo izvaja na veliko večjih višinah.

Zaradi specifične izvedbe, je pomembno, da za obnovo fasade na bloku izberete preverjenega izvajalca, ki ima s tovrstnimi projekti veliko izkušenj. To je garancija, da bo obnova fasade na bloku kvalitetno izdelana.