Objavil dne Sep 28, 2015 v Uncategorized

Zakaj peka na žaru

Ali ste ravno v procesu nakupa novega žara, ali pa vas zanimajo le pozitivne lastnosti peke na žaru. V tem članku si bomo ogledali nekaj pozitivnih lastnosti peke na žaru, različne tipe žarov in načine pečenja na le-teh.

Peka na žaru je privlačna marsikomu, to pa iz več različnih razlogov. Običajno se med peko na žaru družimo z družino, bližnjimi, prijatelji ali pa kom drugim. Hrana pripravljena na žaru je zelo zdrava, čeprav marsikdo tega ne misli, vendar peka običajno poteka brez dodanih maščob ali pa kakšnih drugih dodatkov. Na trgu so nam na voljo različni žari. Najbolj priljubljena različica je prav gotovo žar na oglje. Pri tem načinu peke na žaru ima hrana tisti najbolj pristen okus po dimu, vendar nam priprava za pečenje vzame kar nekaj časa. Pred peko ali po končani prejšnji peki je potrebno žar očistiti, nato segreti oglje, šele nato pa lahko pričnemo s peko. Tu pa so še električni žari in pa žari na oglje. Čeprav te oblike peke na žaru niso tako priljubljene, ker veliko ljudi misli, da taka oblika peke ni »pristna« ima hrana še vedno pravi okus. Električni in plinski žari so veliko bolj enostavni kar se tiče same priprave žara. Običajno na tipih žarov s ploščo potrebujemo nekaj olja, a hrana je še vedno zdrava.

Napaka, ki jo ljudje počnejo pri peki, je tudi ta, da hrano zalivajo s pivom, kar pa ni najbolje. Polivanje s pivom ali drugimi tekočinami je vredu, če uporabljamo žar s ploščo, pri žaru na oglje pa se oglje precej ohladi, kar za peko ni optimalno.