Objavil dne Maj 14, 2021 v Gradnja

Vrste gnojila za travo

Zagotovo je dobro vedeti, da dodajanje napačnih vrst gnojil na vrt ali na druge podobne površine lahko povzroči šibkejši koreninski sistem, prehitro rast pa tudi veliko manjšo odpornost proti boleznim. Prav tako se trave ne sme gnojiti kar na pamet. Najprej je treba nujno preveriti, katere snovi v tleh najbolj primanjkujejo.

Sicer pa je dobro, da sprva raje izkoristite vse možnosti domačega gnojila. Šele nato se poslužujete tudi mineralnih vrst. Na sploh pa velja, da je listnato gnojilo za travo in druge površine izjemno dobrodošlo za začetek tovrstnega procesa, še posebej v primeru, ko tlom primanjkuje kateri od pomembnih elementov.

Pri gnojenju trave bodite zmerni

Če je sredstvo za travo kupljeno, se morate nujno držati navodil, ki so jasno zapisana na prav vsaki embalaži. Nikoli ne smete preseči dovoljene količine. Pri gnojenju je treba torej biti predvsem zmeren. Prevelika količina izdelka ne škodi samo rastlinam, temveč celotnemu okolju. Preveriti je potrebno tudi kdaj je najbolj opraviti košnjo travo in kdaj potem uporabiti gnojilo.

Nekdo gnoji/škropi travo z gnojilom za travo.

Na povsem novi lokaciji za vrt je treba najprej posaditi rastline za tako imenovano zeleno gnojenje. Povsem enako velja za novo zelenico ali pa za lokacijo novega sadnega drevja.

Mineralna in organska gnojila za travo

Mineralna gnojila so v vodi topna in so umetnega nastanka. Na voljo so v tekoči pa tudi v trdi obliki. Ločimo jih na kompleksna ter na enostavna. Prva vrsta vsebuje mešanice najrazličnejših hranil. Druga vrsta pa samo eno. Hranila se po počasi vežejo na delce v tleh. Posledično prekomerno gnojenje lahko povzroči izpiranje sredstev v podtalnico. Kadar imate nastavljeno samodejno zalivanje trave z namakalnim sistemom, je potrebno torej vse skupaj natančno uskladiti.

Na voljo je tudi organsko sredstvo za travo. Med te vrste na primer sodijo hlevski gnoj, pepel, kompost, tropine, rastline za zeleno gnojenje. Da takšna sredstva v tleh sploh učinkovito delujejo, je pomembno, da so tla dovolj zračna, vlažna pa tudi živa. Kupljeno organsko gnojilo je lahko odlično nadomestilo gnoja. Manjka mu le trajni del humusa za rahljanje zemlje. Ravno zato je najbolje, da takšna sredstva kombinirate z rastlinami za zeleno gnojenje.

Uporaba hlevskega gnoja

Za dobro učinkovito rast trave se neredko uporablja tudi hlevski gnoj. Uporabimo ga lahko na vsaka tri leta, saj se hranila v njem sproščajo počasi. Praviloma ga je treba zakopati v zgornjo plast tal, da ne bi oddajal neprijetnega vonja ter da ne bi izgubljal pomembnih hranil.