Objavil dne Sep 3, 2018 v Ostala oprema

Vaš hladilnik lahko porabi manj energije

Hladilnik je eden izmed najpomembnejših elementov v gospodinjstvu, obenem pa žal tudi zelo potraten, vsaj kar se tiče električne energije. Kako tudi ne, saj mora biti stalno priključen na električno omrežje. A vseeno lahko tudi sami prispevate k temu, da boste zmanjšali mesečni strošek za električno energijo. Poglejmo si, kako.

Najprej vam svetujemo, da si priskrbite nov model hladilnika, saj so stari bistveno bolj potratni. Sodobni hladilniki imajo namreč varčnejšo in naprednejšo tehnologijo. Zato lahko največ prihranite tako, da svoj star hladilnik zamenjate z novim. Dolgoročno se vam bo to še kako izplačalo!

Višji cenovni razred

Ko boste kupovali nov hladilnik, poskrbite za to, da boste posegli po čim višjem energetskem razredu. Če boste namreč kupili hladilnik razreda A+++, lahko prihranite še dodatno. Od srca vam svetujemo, da ne kupujte hladilnika, ki ima oznako manjšo kot A+. Pri nakupu naj vam bo v pomoč energijska nalepka.

Kupite tako velik hladilnik, kot ga potrebujete. Za ta gospodinjski aparat je namreč idealno, da je ravno prav poln, ne preveč in ne premalo. Pri tem naj napišemo, da živila v hladilniku akumulirajo hlad in tako sodelujejo pri vzdrževanju nizke temperature.

moderni hladilnik

Hladilnik postavite stran od toplotnih virov. Na njega naj ne sije sonce. Zamrzovalnik namestite v kleti ali garaži.

Čiščenje hladilnika

Tudi z rednim čiščenjem hladilnika lahko prispevate k manjši porabi električne energije. Sčasoma se namreč začne na kondenzatorju, ki je obrnjen proti steni, nabirati prah. S tem pa se zmanjša njegova učinkovitost. Vsaj enkrat letno kondenzator zato očistite s sesalcem in mokro krpo.

kako očistiti hladilnik

Poskrbite tudi za dosledno zapiranje vrat hladilnika, obenem pa preverite, če dobro tesnijo. Prav ti se namreč skriva vzrok za večjo rabo energije.

V hladilniku živila pravilno porazdelite. Meso in ribe naj bodo bližje izparilniku, mlečni izdelki naj bodo na sredini, sadje in zelenjava pa na dnu. Tudi tako boste na mesec lahko prihranili nekaj kovancev, saj lahko v tem primeru hladilnik nastavite na nekoliko višjo temperaturo.
Izberite si svoj hladilnik tukaj.