Objavil dne Dec 16, 2018 v Splošni prispevki

Urejanje vrta je odlična sprostitev

Vrtje značilna urejenost zemlje predmestnih in podeželskih hiš. Je tudi prostor,kjer si lahko sami pridelamo nekaj svoje zelenjave, sadja ali pa rož zaolepšanje nedeljskega kosila. Čeprav nam vrt ne omogoča množičnega gojenja večrazličnih pridelkov, je v svoji majhnosti edinstvena estetska pridobitev vašegabivališča.

Vendar pa poleg vsega dobrega prinaša tudi veliko dodatnega del, sajje za ohranjanje delikatnosti in estetskosti zemlje potrebna skrb in vestnost.Mulčenje nam tukaj pride še kako prav, saj zelo učinkovito opravi s plevelom innezaželenimi prirastki. Urejanje vrta lahko prepustimo strokovnjakom, lahko pa tudi sami hitro postanemo strokovnjakiin si ga uredimo po svojih željah, saj za ureditev vrta ne potrebujemo »zelenihprstov«.

Ustvarite ideje 

Vrtoviprihajajo v različnih oblikah in podobah. Ko ste se odločili za ureditev vrtaje dobro, da si ustvarite majhen načrt, torej kako želite, da vaš vrt izgleda.Najpopularnejši so seveda klasični vrtovi, kjer je v ospredju posajena trava zvmesnimi cvetlicami, ki cvetijo zgodaj spomladi ali zgodaj poleti. Velikopredmestnih prebivalcev se odloči za takšne vrtove, kjer po navadi cvetijovrtnice različnih barv ali pa manjši tulipani, vendar so te cvetlice zeloobčutljive in potrebujejo veliko skrbi.

Če želite vrt z rožami, ne želite paveliko skrbi, se držite ene ali dveh vrst. Verbena je izjemno popularnacvetlica, ki zaradi majhne rasti ne potrebuje veliko vaše pozornosti. Korita izrazličnih materialov z manjšimi sezonskimi cvetlicami so prav tako zelopopularna odločitev, saj ne potrebujejo okopavanja in rednega zalivanja. Imejtev mislih tudi, kje boste na vrtu sedeli in ali imate nad vrtom postavljenodelno streho.

Slednje je pomembno pri izbiri vrtnega pohištva, saj mora vnasprotnem primeru biti izdelano iz dolgotrajnega in vzdržljivega materiala(priporočamo les z premazom). Grmovnice so prav tako dobra odločitev, saj polegolepšave vašega vrta, ustvarijo tudi pregrado, ki vam omogoča nekaj zasebnosti.Posadite pa lahko tudi drevesa in z njimi ustvarite prijetno in mirno okolje, vvročih poletjih pa vam dajejo tudi senčne prostore za druženje.

Kako ohraniti vrt 

Sevedapa vrt potrebuje skrb in mulčenje je ena odtehnik, ki je trenutno zelo popularna. Beseda prihaja iz angleščine in pomenignojiti s steljo in tudi tako se tehnika uporablja. V kmetijstvu in vrtnarjenjugovorimo o mulčenju kot postopku nanašanja zdrobljenih rastlinskih in drugihostankov na tla. Pri trati pomeni mulčenje povsem enako: drobno sesekljanerastline se nanesejo na trato.

Z dobro kosilnico tako na trati opravimo kar tristvari: pokosimo travo, zdrobimo pokošene ostanke ter jih raznosimo potrati.  Če imate tudi zelenjavni vrt,gredo, redno odlagajte en del pokošene trave na zelenjavni vrt. Mulča se sposušenimi ostanki pokošene trave v tankih slojih do največ dveh centimetrov.Če se trava naloži neposušeno ali preveč gosto, lahko to vodi plesnenja, kar pasi absolutno ne želimo.