Objavil dne Okt 20, 2018 v Gradnja

Skeletne hiše so hiše številnih prednosti

Nekateri, ki ne poznajo lastnosti skeletne gradnje, se pogosto sprašujejo, zakaj so skeletne hiše tako zelo priljubljene pri ljudeh. Vsi, ki jih uporabljajo in tudi njihovi izdelovalci, pa vedo povedati njihove številne prednosti, s katerimi se tovrstne hiše ponašajo.

Skeletne hiše v prvi vrsti omogočajo zelo hiter način gradnje. Take hiše imajo prav tako odlične gradbene in fizikalne lastnosti. Pohvalijo se lahko z ekološko neoporečnostjo vgrajenih materialov ter večjo uporabno površino pri enakih zunanjih gabaritih.

gradnja skeletne hiše

Skeletne hiše so znane tudi po svoji zelo majhni teži. Kot take so izjemno primerne za gradnjo na slabo nosilnih tleh. So zelo dobro odporne na potresne sunke, imajo nizko toplotno prevodnost, za njih so značilne tudi manjše emisije ogljikovega dioksida na leto v primerjavi od ostalih običajnih stavb.

Skeletne hiše so pasivne hiše

Skeletne hiše v resnici sodijo v večjo kategorijo vrst hiš, ki se imenujejo pasivne hiše. Za vse pasivne in tudi skeletne hiše je značilna zelo majhna raba energije za svoje delovanje. Veliko prednost jim daje izjemna toplotna izolacija stavbe ter zrakotesna izvedba oboda. Zanje je značilen toplotni ovoj brez toplotnih mostov, prezračevanje z vračanjem energije ter energijsko učinkovita okna.

Če bi morali na hitro z nekaj besedami označiti skeletne hiše oziroma pasivne hiše, bi verjetno omenili besede varčnost, udobje, zračnost, svetlobnost, odlična kakovost bivanja ob majhni rabi energije.

Omenili smo torej,  da so skeletne hiše pasivne hiše, ki se pozimi grejejo s soncem, ki pride skozi njihova okna. Gretje se zato samodejno izklopi oziroma primerno zmanjša. Pri tem je potrebno paziti na to, da so okna zadosti velika in izolativna. Tako lahko pride do večjega izkoristka prehoda svetlobe.

Poleti v takih hišah ne potrebujemo hlajenja. Steklene površine skeletne hiše samo zasenčimo z zunanjimi žaluzijami. Potreben pogoj za to, pa je dovolj debel sloj naravne izolacije na vseh zunanjih površinah.