Objavil dne Avg 4, 2019 v Gradnja, Splošni prispevki

Projektiranje in inženiring proizvodnih linij omogočata sodobno proizvodno tehnologijo

Številna podjetja morajo za kakovost svojih izdelkov oziroma proizvodov neprestano vlagati finančna sredstva v sodobno proizvodno tehnologijo. Njena optimizacija namreč pomembno vpliva na povečanje produktivnosti in kakovosti, še posebej če gre za serijsko izdelavo. Za njo je značilno, da proizvodna linija izdela večje število enakih izdelkov, to pomeni, da je učinkovitost celotnega procesa še toliko bolj pomembna. Zato je kakovostno projektiranje in inženiring proizvodnih linij izjemno pomembno pri zmanjševanju stroškov celotnega procesa.

Razlogi za projektiranje in inženiring proizvodnih linij so zelo različni. Lahko gre za obnovo dotrajane proizvodne linije, lahko gre za njeno nadgradnjo, ali pa se pojavi potreba po tem zaradi uvajanja proizvodnje novega izdelka. Cilj projektiranja je izdelava ustreznih, namenskih in kvalitetnih strojev, strojnih naprav ali celotne proizvodne linije, ki omogočajo povečano kakovost in učinkovitost.

Projektiranje in inženiring proizvodnih linij

Kompleksen proces projektiranja zahteva veliko strokovnega znanja

Res je, da je naložba v novo proizvodno linijo ali njeno obnovo s strani različnih podjetij lahko zelo velika. Vendar dolgoročno gledano, se le ta z leti povrne na račun večje produktivnosti, kakovosti in učinkovitosti, ki vodi v zmanjšanje stroškov proizvodnje. Zato je projektiranje in inženiring proizvodnih linij na eni strani zelo zahteven proces, ki zahteva veliko strokovnega znanja in izkušenj.

Tako se glede na zahteve naročnika pripravi projektna dokumentacija, ki je izdelana na podlagi posveta z naročnikom in iskanja najbolj primerne rešitev za dano proizvodno linijo. Temu sledi strojno 3D konstruiranje strojev, naprav in celotnih proizvodnih linij, pri čemer se upoštevajo zahteve kupca po pravočasni dobavi, pričakovani kakovosti in nizki ceni. Ko so stroji projektirani, sledi njihova izdelava oziroma konstruiranje. Za nemoteno delovanje celotne proizvodne linije je pomembna naslednja faza, to je programiranje posameznih strojev in celotne linije, ki omogoča njeno usklajeno delovanje. Zadnja faza je seveda zagon celotne linije.

Možna je izvedba na ključ

Za tovrstne projekte je najboljša izbira, da se odločimo za izdelavo proizvodne linije na ključ. V tem primeru se izdela projekt glede na povpraševanje, temu pa sledi ponudba, dobava, montaža in zagon celotne proizvodne linije. Ob zagonu celotne linije je seveda pomembno tudi, da se z delovanjem celotne proizvodne linje seznani tudi vse zaposlene, ki bodo upravljali s to linijo.

Za projektiranje in inženiring proizvodnih linij je torej pomembno izbrati v prvi vrsti primernega ponudnika, ki nudi celovito in kakovostno storitev, za izdelavo strojev pa uporablja kvalitetne materiale. Na ta način se bo naložba v novo proizvodno linijo zagotovo hitro povrnila.

Še več uporabnega znanja lahko pridobite na tej povezavi.