Objavil dne Jan 7, 2019 v Uncategorized

Kakšne prednosti prinašajo leseni peleti različnih vrst?

Vsi se dobro zavedamo, da je cena, pa tudi dostopnost tako plina kot tudi kurilnega, olja odvisna od političnih odnosov z državami dobavnicami, kar vodi v nenehno spreminjanje cene energentov na trgu. Prav s tega razloga se vse več ljudi odloča, da uporabo kurilnega olja oz. plina zamenja za pelete.

Leseni peleti so ekološko prijazen energent, ki izgoreva CO2 nevtralno – to pomeni, da se v zrak sprosti le toliko CO2, kolikor se ga je vezalo pri naravnem procesu. Poleg tega nam je les, iz katerega so peleti izdelani, na voljo v zadostnih količinah, kar pomeni, da je cena lesenih peletov na trgu relativno nizka.

Ogrevanje s peleti lahko popolnoma avtomatiziramo

Ne glede na to, za kakšen les gre, so lesni peleti po učinkovitosti identični, saj se pri stiskanju biomase ter mletju lesa razlike popolnoma izničijo. Vsekakor pa je pomembno, da v njih ni lubja in nenaravnih primesi. Še ena izmed pozitivnih lastnosti ogrevanja na pelete je ta, da je ogrevanje popolnoma avtomatizirano. Skrb, da bi ogenj ugasnil je torej povsem odveč, saj sodobni in tehnološko dovršeni kotli zagotavljajo avtomatsko doziranje peletov. Večji sistemi imajo običajno tedenske zalogovnike, manjši pa imajo lahko tudi dnevne, ki jih je seveda potrebno polniti.

Zaradi veliko ponudnikov cena peletov na trgu pada

Ogrevanje na pelete v primerjavi z ogrevanjem na drva tudi ne jemlje toliko prostora. Omeniti pa moramo tudi ceno peletov, ki je v primerjavi z ostalimi kurilnimi sredstvi veliko nižja, saj je biomase pri nas dovolj, pa tudi leseni peleti iz uvoza so na voljo po relativno nizkih cenah. Ker je surovine, iz katere so leseni peleti izdelani, v izobilju, je na trgu vse več ponudnikov, cena peletov pa tako pada.

Pri nakupu peletov pa moramo biti pozorni tudi na nekaj podrobnosti. Ključne lastnosti, ki so za kupca peletov pomembne, so kurilna vrednost in vlažnost ter vsebnost pepela. Kurilna vrednost in vlažnost nam povesta koliko energije bomo dobili iz kilograma peletov – višja kot je kurilna vrednost in nižja kot je vlažnost, več uporabne toplotne energije bomo dobili. Vsebnost pepela pa vpliva na to kako pogosto bomo morali čistiti pepel iz naše kurilne naprave. Priporočljivo je, da kupujemo pelete, ki vsebujejo do 1% pepela. Res je, da bomo za kakovostnejše pelete odšteli nekoliko več kot za tiste manj kakovostne, vendar bo izkoristek pri ogrevanju tako večji, samo ogrevanje pa nas bo posledično stalo manj, kot bi nas stalo, če bi se pri nakupu odločili za slabše pelete.