Objavil dne Jun 23, 2019 v Gradnja, Ostala oprema

IR ogrevanje z infrardečimi paneli je ena najboljših izbir za vaš dom

IR ogrevanje je v zadnjih letih deležno povečane pozornosti. Vse več ljudi spoznava, da imajo infrardeči paneli ogromno odlik, če jih primerjamo s številnimi drugimi možnostmi ogrevanja. Če ste morda v zadnjem času opazili povečano navdušenje nad IR ogrevanjem, vendar niste zares prepričani, ali bi bila ta rešitev primerna za vas, vas vsekakor vabimo, da nadaljujete z branjem. S pomočjo informacij v nadaljevanju boste namreč spoznali, kako deluje infrardeči sevalni panel za ogrevanje in kaj so njegove največje prednosti, kar vam bo zagotovo pomagalo pri odločitvi.

Katere so glavne odlike, ki jih imajo grelni paneli za IR ogrevanje?

Večino na začetku nedvomno najbolj pritegne informacija, da je IR ogrevanje, pri katerem se uporabljajo grelne plošče, odlična pot do prihrankov. Znižanje mesečne porabe je povezano predvsem z dvema dejavnikoma. Prvi je ta, da infrardeči paneli omogočajo resnično izjemno visok izkoristek električne energije, ki je kar do 99-odstoten. Poleg tega pa infrardeče sevalne plošče ne ogrevajo zraka, kot je značilno za klasično ogrevanje, s čimer bi se del energije izgubil, preden bi ga lahko občutili v obliki prijetne toplote. Namesto tega IR žarki segrevajo stene in predmete, posledično pa prihaja toplota do vas enakomerno oziroma z vseh smeri in nadpovprečno hitro. Brez težav torej nekoliko znižate temperaturo na termostatu, ne da bi vas zato zeblo.

Dodatna prednost je, da je IR ogrevanje izjemno zdrava rešitev, in to celo za alergike. Ni namreč nevarnosti, da bi bil zrak v prostoru zaradi ogrevanja presuh ali da bi prihajalo do dvigovanja bakterij in prahu, kar bo razbremenilo vaša dihala. Hkrati pa infrardeči grelni paneli pomagajo pri preprečevanju pojava plesni na stenah.

Izredno pomembno je še, da so kakovostni infrardeče plošče povsem varne za uporabo – celo tako, da pridejo v poštev tudi v lesenih hišah. Pozabiti pa ne smemo niti na to, da je montaža IR plošč izredno preprosta in da ne zahteva večjih posegov. Če se denimo preselite, bodo infrardeči grelni paneli brez težav odpotovali z vami.

So možni tudi IR paneli za kopalnico?

IR  ogrevanje ni omejeno zgolj na posamezne prostore, ampak pride v poštev v celotnem stanovanju. Med drugim so seveda na voljo tudi IR plošče za kopalnico. Vedno bolj priljubljena opcija so sicer posebni IR paneli za kopalnico, ki so opremljeni z ogledalom. Gre torej za sistem »2 v 1«, ki uspešno združuje praktičnost in dovršeno estetiko, saj na prvi pogled sploh ni mogoče ugotoviti, da gre pravzaprav za ogrevalno telo, za povrh pa vam prihrani prostor. IR paneli za kopalnico z ogledalom znamke Sundirect so ustvarjeni tako, da ne prihaja do rošenja ogledala, četudi je relativna stopnja vlage v prostoru zelo visoka.

Izberite idealen infrardeči sevalni panel za svoje potrebe

Omenjene infrardeče plošče z ogledalom proizvajalca Sundirect so vam na voljo v ponudbi podjetja IR paneli d. o. o. iz Kamnika, v kateri najdete tudi klasične bele IR plošče za ogrevanje. Odločitev za proizvajalca Sundirect Technology Ltd., s katerim sodelujemo že od leta 2012, je povezana z dejstvom, da gre za izdelke, pri katerih pridejo prednosti, ki jih ima IR ogrevanje, še posebej do izraza. To je rezultat skrbne izdelave, o kakovosti katere pričajo številni certifikati in zadovoljni kupci po vsej Evropi. Premišljena izdelava prispeva k še boljšemu izkoristku oz. k nižji porabi pri ogrevanju ter k temu, da je občutek toplote še enakomernejši in prijetnejši. Za povrh pa gre za proizvode, ki navdušujejo z minimalistično estetiko, zaradi česar ne delujejo kot moteč tujek v prostorih, ampak nasprotno – kot dekorativni element, ki poskrbi za vtis nevsiljive elegance. Če želite še malce bolj posebne estetske učinke, pa se lahko denimo odločite za izvedbo brez okvirja ali pa za steklene IR plošče za ogrevanje, ki so na zahtevo dobavljive v različnih barvah.

Infrardeči paneli se običajno montirajo na steno ali na strop 

Vzpostavitev sistema za ogrevanje nemalokrat zahteva ogromno vrtanja oziroma večjih posegov, umazanije itn. Če se odločite za IR ogrevanje, to ne bo težava. Infrardeči sevalni panel za ogrevanje namreč zahteva zgolj 4 majhne luknje. Montaža je torej resnično zelo preprosta – priklop na električno omrežje in s tem začetek uporabe oz. ogrevanja je možen zelo hitro. Pri tem naj omenimo, da obstajata dve možnosti za instalacijo. Verjetno najpogostejša je namestitev na steno. V komplet za stensko montažo je vključena papirnata šablona, ki vam bo pomagala pri privijanju vijakov. Druga opcija, ki je pogosto še posebej smiselna manjših stanovanjih, kjer želimo čim bolj smotrno uporabiti razpoložljivo površino, pa je montaža na strop. Za to je potreben poseben nosilec, oblikovan kot črka H. Ob pravilni namestitvi, ki poteka z natančnim upoštevanjem navodil, ni nevarnosti, da bi IR plošča med ogrevanjem zdrsnila, zato je tovrstna montaža povsem varna. V primeru višjih stropov, pri katerih moramo za optimalne učinke nosilec nekoliko spustiti, pa vam bo pomagala jeklenica, ki jo prav tako najdete v našem prodajnem programu. Če potrebujete dodatne napotke, povezane z montažo ali pa s samo izbiro najustreznejšega modela glede na vaše konkretne zahteve, pa smo vam seveda na razpolago za vse potrebne informacije.