Objavil dne Mar 23, 2018 v Uncategorized

Eritritol alternativa sladkorju

Eritritol je sladkorni alkohol. V večini držav je eritritol odobren kot živilski aditiv oziroma aditiv v živilih. Označevanje je od primera do primera različno. V Združenih državah ima kalorično vrednost 0,2 kcal na gram, v Evropski uniji pa z nič kcal na gram.

Eritritol je odkril škotski kemik John Stenhouse

Kot naravno sladilo brez kalorij je eritritol pomemben del nekaterih posebnih načinov prehranjevanja. Pridobiva se ga z naravnim postopkom fermentacije. V naravi se eritritol nahaja v različnih vrstah sadja. Z njim bogati so hruške, grozdje, melone in lubenice. Eritritol se nahaja tudi v fermentiranih izdelkih, kot so vino, sake ali sojina omaka. Industrijska pridelava pozna postopek pridobivanja iz glukoze preko fermentacije s Moniliella pollinis.

Naravno sladilo

V telesu se eritritol večinoma absorbira v krvni obtok iz tankega črevesa, nato pa izloči v nespremenjeni obliki z urinom. Absorbira se skoraj v celoti predno pride v debelo črevo, zato ne povzroči odvajalnega učinka. Pri uživanju se je potrebno paziti pretiravanja, saj lahko s tem povzročimo kruljenje želodca in slabost. Govorimo pa o odmerkih nad petdeset gramov. Na splošno pa eritritol nima stranskih učinkov, v primerjavi z drugimi sladkornimi alkoholi je tudi lažje prebavljiv.

Zato obstaja manjša verjetnost za napihnjenost ali vetrove. Takšne stranske učinke imajo recimo maltitol, sorbitol ali laktitol. Predvsem je eritritol za mnoge dobra alternativa sladkorju. Najbolj vztrajni se sicer sladkorja odvadijo, drugim pa to preprosto ne uspe. Sladkor ima na splošno zaslužen, za aktiviranje trenutnih občutkov ugodja. Na drugi strani je sladkor pogosto rutina, ki se je sploh ne zavedamo. Postreženo kavo ali drug topli napitek pogosto rutinirano posladimo z priloženim sladkorjem.

Zato mnogi iščejo alternative, ki bi ohranile pozitivne ter zmanjšale negativne lastnosti uživanja sladkorja. Mnogim alternativo predstavlja eritritol, ker ima okus podoben sladkorju, hkrati pa ne povzroča dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa ter nima številnih drugih negativnih učinkov.