Objavil dne Sep 3, 2019 v Gradnja, Pohištvo, Splošni prispevki

Elementi iz lepljenega lesa

Dandanes lepljen les prodaja samega sebe. Ker ima toliko ugodnih lastnosti, so elementi iz lepljenega lesa zelo zaželjeni pri proizvodnji pohištva, notranje opreme in stavbnega pohištva, kot so vrata, okna, polkna, podboji vrat in podobno. Tu pa se izdelki, ki jih je smotrno izdelovati iz lepljenega lesa, ne končajo: omenimo le še stavbne tramove, pri katerih je lepljen les eden najbolj zaželenih materialov, ki se jih dobi na trgu lesa. Čedalje višji življenski standard srednjega sloja omogoča, da se danes lepljen les prodaja še bolj, kot nekdaj.

lepljen les je čedalje popularnejši pri izdelavi različnega pohištva in vrat

Za razliko od masivnih tramov so tramovi iz lepljenega lesa bolj dimenzijsko stabilni, saj s starostjo ne pokajo, zlasti pa pri njih ne pride do nezaželjenega zvijanja, ki je pereč problem zlasti pri nadstreških, kjer konstrukcijski tramovi gledajo na površje. Za lepljen les prodaja ni noben problem, ker povpraševanje večkrat ne more slediti ponudbi na trgu.

Med drugimi lesnimi elementi lahko izpostavimo vezano ploščo. Ta lesni polizdelek je precej primeren zlasti za notranje in skrite elemente pohištva, ki potrebujejo določeno trdnost, estetski videz pa ni primarnega pomena. Veliko jo najdemo v skritih predelih omaric, kjer poskrbijo za mehansko trdnost, za estetiko pa je na površino umeščen lepljen les. Prodaja takih vrst omaric zagotavlja smiselnost tovrstne izdelave in takih izdelkov je čedalje več. Pri izdelavi zlasti vgradnih omaric namreč pride do pomanjkanja prostora, in klasična gradnja iz lesa je preveč potratna, zato se le na površinske dele doda lepljen les. Prodaja tovrstnih izdelkov neprestano narašča, in trendi uporabe lepljenega lesa se le še bolj uveljavljajo tudi drugod po svetu.

Lepljen les prodaja samega sebe tudi zaradi estetskega videza. Mnoge vrste notranjega pohištva so sestavljene iz umetelno poskobljanih kosov lesa najrazličnejših vrst, ki skupaj tvorijo že kar nekako eksotično celoto. Zlasti pohištvo višjega cenovnega razreda se veliko poslužuje tovrstnega načina izdelave lesnih elementov.