Objavil dne Sep 4, 2019 v Gradnja, Ostala oprema

Ekološka ustreznost pvc oken

Okna pvc so zadnjih 30 let stalnica tako v novogradnjah kot tudi v starejših hišah, kjer jih množično vgrajujejo kot zamenjava za starejša lesena okna v okviru energetskih sanacij starejših stanovanjskih objektov. Dobro okno mora zdržati vsaj 50 let, in okna pvc so vsekakor odlična izbira. Njihova obstojnost je nenadomestljiva, saj je zunanji okvir s posebnimi premazi zaščiten pred UV svetlobo, ravno tako pa so zelo enostavna za čiščenje, ker se umazanija le stežka prijemlje na njih. Okna pvc potrebujjo le malo vzdrževanja; na vsakih nekaj let je priporočljivo nekoliko podmazati tečaje in odpiralne mehanizme, preveriti pa se splača tudi obstojnost mehkih tesnil na robu okvirja. Ta tesnila se po potrebi zamenja, saj imajo zaradi specifičnih tesnilnih materialov nekoliko krajšo življenjsko dobo kot sam okvir oziroma lupina pvc oken.

ekološka ustreznost pvc oken ni več predmet debate.

Glavni argument za ekološko ustreznost pvc oken je prav gotovo ravno njihova dolgoživost. Primerna okna pvc namreč brez večjih težav trajajo tudi po 50 let in dlje, ne potrebujejo nobenega brušenja in barvanja (kot na primer navadna lesena okna), tudi vzdrževanje je minimalno in zelo poceni, vse potrebno lahko postorimo sami. Okna pvc je po drugi strani mogoče tudi reciklirati, saj ima material pvc visoko sposobnost reciklaže, kovinske notranje okvirje pa se tako ali tako lahko ponovno uporablja v neskončnost. Mnoga podjetja ponujajo ekološka okna pvc, pri katerih je večina materiala pvc pridobljena iz recikliranih virov, pri čemer je njihova kvaliteta brezkompromisna in so po strukturnih lastnostih povsem enaka navadnim pvc oknom iz konvencionalnih virov.

Še en dodatni ekološki vidik pa je dobra izolacija, ki jo ponujajo okna pvc in s tem omogočajo prihranek na kurjavi. Mnogi okvirji višjih razredov ponujajo tudi že vgrajene sisteme za zračenje, s katerimi se lahko prostor brez porabe energije zrači tudi med tem, ko nas ni doma. To pripomore k primerni stopnji vlage v stanovanju, tako da zaščitimo notranjo opremo, občutljivo na vlago.