Objavil dne Dec 1, 2016 v Ostala oprema

Čevlji, velika izbira

Čevlji so danes velika izbira najrazličnejših modelov.  Pogledati je potrebno zgolj na ulico ali prodajne police, pa bomo ugotovili, da so čevlji med seboj zelo različni. Razlikujejo se v oblikovanju, materialu, tehniki, ceni ter drugih lastnosti. Cenovno ugodni čevlji so na trgu že za nekaj deset evrov, prestižni razred pa zlahka preseže petsto evrov.

Kaj na trgu izbrati v tako veliki ponudbi je veliko vprašanje. V prvi vrsti se moramo vprašati kaj potrebujemo oziroma zakaj se bodo čevlji uporabljali. Za vsak dan bomo izbrali predvsem udobne modele, ki omogočajo udobno hojo in uporabo tudi po več ur dnevno. Nekaj drugega so čevlji za svečane oziroma protokolarne dogodke. Čisto nekaj drugega pa so športni čevlji v najrazličnejših bolj ali manj specifičnih izvedbah. Modeli za vsak dan so zelo iskani, na prodajnih policah jih dobimo že od dvajset ali trideset evrov z vključenim popustom oziroma ustrezno več brez popusta. Kako dobri bodo skozi čas je odvisno od izbire  in načina uporabe. Nekateri se v tem razredu oklepajo ideje, da jih je potrebno čim prej potrošiti ter zamenjati z novimi. To pomeni zamenjavo na vsako sezono ali dve. Vmes imajo čas, da poiščejo ponovno ugodno ponudbo, ki je bodisi enaka ali drugačna. V primeru, da je enaka se zanesejo na primerljive lastnosti. Te cenijo in jih željo imeti tudi v prihodnosti. Drugačna ponudba je predvsem v estetskih lastnostih, cenovni razred ostaja približno enak.

Ker jih izbirajo medtem, ko so starejši še v solidnem stanju, to pomeni možnost več za uskladitev estetskih, modnih in drugih lastnosti z preostalo garderobo. Udobni čevlji obstajajo tudi v dražjih in tehnično bolj izpopolnjenih izvedbah. Različni so materiali, podplat, tehnika materialov in izvedba ter številne druge lastnosti. Podplat je ena osnovnih lastnosti, ki lahko vpliva na izkušnjo kot tudi ceno. Čevlji danes mnogim predstavljajo trd oreh pri odločanju med različnimi modeli.